Arheološka izkopavanja v Kopru med leti 2005 in 2019 s poudarkom na poznoantični materialni kulturi - Barbara Hofman; Borut Toškan (Studia Universitatis Hereditati, 2021)
Članek predstavlja štiri nove arheološke lokacije v Kopru: Ribiški trg, Škofijsko palačo, Vrtno ulico 2 in Vrtno ulico 8, ki so bile raziskane med leti 2005 in 2019. Osredotoča se na poznoantične strukture in najdbe. Novi podatki dopolnjujejo poznavanje poznoantične mejo poseljenosti na Koprskem otoku in diferencirajo poselitveni in grobiščni areal na osrednjem delu otoka, kar omogoča dodatni vpogled v poznoantično strukturo mesta in potencialno urbanistično rekonstrukcijo. Drobne najdbe materialne kulture in živalskih kosti na lokacijah opisujejo poznoantični način življenja in gospodarstva v odvisnosti od socialnega statusa prebivalstva.