Anadolu’nun Fethinde Görev Alan Selçuklu Komutanlarından Saltuk Bey Hakkında - Hüseyin KAYHAN (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2018)
Anadolu’nun fethinde görev alan Türk komutanlarından Saltuk Bey hakkındaki bilgilerin azlığı onun kimliğinin saklı kalmasına sebep olmuştur. Onun bir Türkmen beyi olarak kendisine bağlı gruplarla birlikte Anadolu’nun en doğusunda Erzurum ve çevresinde bir devlet kurması ve mücadeleleri burada ele alınarak, özellikle devletlerarası ilişkiler çerçevesinde çözümlenmeğe çalışıldı. Yeni bir bilgi ortaya koymak neredeyse imkânsız olan bu dönemde, eldeki bilgiler incelenerek olaya değişik açılardan bakmaya çalışıldı ve Saltuk Bey’in kimliği ve mücadeleleri ortaya konuldu.