BİR DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM TÜRÜ OLARAK BİRLEŞME VE SATINA ALMALARIN İHRACATA ETKİSİ; TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Ahmet Ersoy; Mustafa Yılmaz (İşletme Bilimi Dergisi, 2015)
Literatürde Doğrudan Yabancı Yatırım'ların (DYY) ihracata etkisi üzerine çalışmalara sıkça rastlanmaktadır. Bu çalışmanın bilime katkısı ise bir Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) türü olarak Birleşme ve Satın Almalar'ın (B&S) ihracatla ilişkisinin incelenmesi ve Türkiye örneğinde ele alınmış olmasıdır. Makalede kullanılan veriler UNCTAD, TÜİK ve OECD kaynaklarından derlenmiştir. Değişkenler için 1994-2013 döneminde Türkiye'ye ait 10 yıllık veriler milyon dolar cinsinden kullanılmıştır. Aralarındaki ilişkiler test edilmiş ve bulgular ortaya konmuştur. Arasında nedensellik ilişkisi araştırılan her bir değişken için birim kök testleri, Zivot-Andrews testi ve Granger nedensellik testleri uygulanmış, sonuç kısmında bulgular yorumlanıp önerilerde bulunulmuştur.