The Evolution of Karst and Caves in the Koněprusy Region (Bohemian Karst, Czech Republic), Part III: Collapse Structures - Pavel Bosák (Acta Carsologica, 2016)
Vertikalne in subvertikalne cevi so okroglih do ovalnih oblik, med 2-4 do nekaj 10 m v premeru in globoke do 82 m. Nekatere se v dnu končajo z vodoravnimi jamskimi rovi. Cevi zapolnjujejo težko določljive sedimentne sekvence z jasno razvitimi udornimi strukturami. Zapolnitve sestavljajo predcenomanijske, cenomanijsko-turonijske in terciarne odkladnine. Notranja sestava teh zapolnitev kaže na večkratno udiranje. Kredne in predkredne odkladnine so pogosto subvertikalne in imajo neurejeno notranjo strukturo. V prednjih delih nekaterih cevi so sledi manjših udorov, ki sta jih najbrž povzročila nadaljnje zakrasevanje in sufozija v globini. Pokrov terciarnih odkladnin na krednih je ponekod pretrgan in kaže rahel sredobežni naklon, ponekod pa zapolnjuje osrednji del podorne mase. Nastanek teh korozijskih cevi je v zvezi s hidrotermalno dejavnostjo, verjetno od paleogena do miocena, ko je bilo apniško površje še prekrito z rahlo erodiranim pokrovom zgornjekrednih sedimentov platforme. Hidrotermalne kraške oblike so se razvile do vrha apnencev, saj je bila piezometrična gladina v krednem pokrovu. Ko je podpora vodnega pritiska popustila, se je sedimentni pokrov pričel zniževati - udirati.