Uno schizzo di escatologia paleocristiana - Bazyli Degórski (Vox Patrum, 1999)
Autor stara się jednocześnie przedstawić zachodzące w tym względzie podobieństwa i różnice pomiędzy Ojcami wschodnimi a zachodnimi. W artykule autor skupia się na okresie od początku piśmiennictwa patrystycznego aż do czasów św. Augustyna (+ 430), to znaczy na okresie, w którym chrześcijaństwo ściśle związane było z myślą starożytną, wykluczywszy jakikolwiek wpływ średniowiecza.