Metody doskonalenia zarządzania przedsiębiorstwami rolnymi - Waldemar Bojar (Agronomy Science, 2008)
Przedstawiono możliwości i ograniczenia stosowania systemów wspomagania decyzji (SWD) w zakresie wyboru maszyn w przedsiębiorstwach rolnych. Zaproponowane rozwiązania klasy metod sztucznej inteligencji pozwalają skuteczniej przygotowywać decyzje zarządzających posługujących się często jeszcze nie najbardziej innowacyjnymi metodami wytwarzania i niedoskonałymi systemami informacyjnymi. Jest to możliwe dzięki zastosowanym procedurom akwizy-cyjnym i weryfikacyjnym bazy wiedzy oraz normatywnych baz danych w opracowanym systemie pn. „Metoda oceny wykorzystania maszyn” (MOWM).