ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПОЗИЦІЇ НА ОСНОВІ НАНОДИСПЕРСНОГО КРЕМНЕЗЕМУ З АНТИМІКРОБНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ДЛЯ МІСЦЕВОГО ЛІКУВАННЯ ГНІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ - О. A. Viltsanyuk; P. V. Belyayev; О. О. Viltsanyuk; S. V. Vernygorodskyi (Клінічна хірургія, 2017)
Проведена порівняльна оцінка результатів місцевого лікування гнійно-запальних захворювань м’яких тканин з використанням стандартних методів та композиції з сорбційними та антимікробними властивостями на основі нанодисперсного кремнезему. Застосування композиції в комплексі лікування хворих сприяло більш швидкому очищенню ран від некротизованих тканин та мікроорганізмів, швидкій появі грануляцій, зменшенню тяжкості інтоксикації, тривалості І фази ранового процесу, що дозволяло на 6 – 7-му добу після операції накладати на рани вторинні шви, в цілому тривалості лікування хворих у стаціонарі на 3,7 дня.