Złamanie zmęczeniowe bliższej części piszczeli związane ze zmianami zwyrodnieniowymi kolana u chorej na reumatoidalne zapalenie stawów - Aleksander Wielkopolski; Marcin Milecki; Dariusz Marczak; Jacek Kowalczewski; Tomasz Okoń (Rheumatology, 2010)
Zmęczeniowe złamania kości piszczelowej wtórne do zmian zwyrodnieniowychstawu kolanowego występują rzadko. Tego typuzłamania dotyczą głównie bliższego końca kości piszczelowej.Autorzy pracy opisują przypadek złamania zmęczeniowego piszczelize współistniejącymi zmianami zwyrodnieniowymi kolanau 57-letniej kobiety chorej na reumatoidalne zapalenie stawów.Chora była leczona operacyjnie z zastosowaniem tylnostabilizowanejendoprotezy stawu kolanowego z długim trzpieniem piszczelowym.To postępowanie pozwoliło osiągnąć redukcję dolegliwościbólowych, skorygować oś kończyny oraz uzyskać wygojeniezmęczeniowego złamania.