Dostosowanie systemu kształcenia elektryków okrętowych do nowoczesnej techniki i organizacji pracy na statkach - K. Kamiński; J. Galbas (Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2017)
W artykule przedstawiono znaczące zmiany jakościowe w technice okrętowej, które nastąpiły w ostatnich kilkunastu latach. Odpowiednio do skutków tych zmian kształtują się zadania elektryków okrętowych. Skuteczne i przyszłościowe przygotowanie elektryków okrętowych wymaga uwzględnienia w programach i metodyce kształcenia aktualnego stanu techniki i głównych trendów jej rozwoju. Zasygnalizowano podstawowe kierunki rozwoju i zmian w technice okrętowej, uproszczony model kształcenia zawodowego, uwarunkowania kształcenia oraz propozycje aktualizacji procesu kształcenia uczelni morskiej.