بررسی اثر بیمارگر Fusarium verticillioides روی فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و پروتئین‌های برگ دو لاین ذرت با استفاده از تکنیک الکتروفورز دوبُعدی - افسانه رضایی; علی اصغری; سجاد محرم نژاد; وحید نصراله زاده اصل; مهری یوسفی (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی, 2023)
بهمنظور ارزیابی اثر فوزاریوم Fusarium verticillioides بروی وزن تر، شاخص کلروفیل، فعالیت ایزوفرمهای سوپراکسید دیسموتاز روی ژل پلی آکریلامید و پروتئینهای برگ به روش الکتروفورز دو بُعدی در لاینهای ذرت، آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار تحت شرایط گلخانهای به اجرا در آمد. عامل اول دو لاین ذرت B73 وMO17 و عامل دوم آلودگی به F. verticillioides در دو سطح بدون آلودگی و آلودگی در مرحله گیاهچهای بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر بیمارگر F. verticillioides روی وزن تر گیاهچههای ذرت غیرمعنیدار بود ولی میزان شاخص کلروفیل بهطور معنیدار در لاینهای ذرت تیمار شده با عامل بیماری کاهش یافت. تجزیه الکتروفورزی آنزیم سوپراکسید دیسموتاز نشان داد که سه ایزوفرم روی ژل پلی آکریلامید هشت درصد وجود داشت. فعالیت ایزوفرمهای سوپر اکسید دیسموتاز تحت بیماری فوزاریومی افزایش معنیداری داشت. تجزیه پروتئوم برگ لاینهای ذرت نشان داد که هشت لکه تکرارپذیر معنیدار تحت آلودگی بیماری فوزاریومی تغییر بیان داشتند. پروتئینهای کاندید جزء پروتئینهای دخیل در سیستم دفاعی و تنظیم بودند. بیشترین اثر پروتیئنها در لاینهای ذرت مربوط به پروتئینهای درگیر در سیستم دفاعی از قبیل Isoform 2 of Mitogen-activated protein kinase 12 و Peroxiredoxin-2E, Chloroplastic بودند. براساس نتایج حاصل چنین بهنظر میرسد که افزایش فعالیت ایزوفرمهای سوپر اکسید دیسموتاز و پروتئینهای دخیل در سیستم دفاعی احتمالاً بتوانند اثر بیماری فوزاریومی را در گیاهچههای ذرت کاهش دهد.