Granice wolności operatora wyznaczonego w określaniu sposobu świadczenia pocztowych usług powszechnych - Zofia Snażyk (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2018)
W artykule przedmiotem badań uczyniono zakres swobody operatora wyznaczonego w kształtowaniu sposobu świadczenia pocztowych usług powszechnych. Autor w pierwszej kolejności wskazał stałe elementy pocztowych usług powszechnych. Następnie przedstawiono zakres władzy dyskrecjonalnej państw członkowskich Unii Europejskiej w kształtowaniu sposobu świadczenia tychże usług, wyznaczony przez dyrektywy pocztowe. W dalszej części przedstawiono regulacje krajowe dotyczące parametrów zmiennych pocztowych usług powszechnych. Autor ocenił obowiązujący model kształtowania parametrów zmiennych pocztowych usług powszechnych jako niedostosowany do warunków rynkowych. Szczególnie krytycznie Autor odniósł się do minimalnego udziału operatora wyznaczonego w kształtowaniu sposobu świadczenia tychże usług. Zdaniem Autora właściwą formą prawną działania regulatora rynku są akty administracyjne, które powinny być stosowane w procedurze ustalania parametrów zmiennych pocztowych usług powszechnych przy udziale operatora wyznaczonego. Do wniosków de lege ferenda Autor zaliczył konieczność zmian definicyjnych w ustawie – Prawo pocztowe, w odniesieniu do placówki pocztowej oraz przesyłki rejestrowanej.