Zawartość olejku eterycznego oraz garbników w owocach kilku odmian kopru ogrodowego Anethum graveolens L. - Małgorzata Kawecka-Radomska (Annales Horticulturae, 2020)
W trzyletnim doświadczeniu przeprowadzonym w latach 2001–2003 badano zawartość olejku eterycznego oraz garbników w owocach (nasionach) kilku odmian kopru ogrodowego, uprawianego w warunkach polowych. Nasiona wysiewano wprost do gruntu w trzeciej dekadzie kwietnia, natomiast zbiór na surowiec  wykonywano, gdy baldachy pierwszego i drugiego rzędu zaczynały lekko brązowieć, tak aby nie dopuścić do ich osypywania, i dosuszano w warunkach naturalnych. Po zbiorze wyliczano plon owoców, który wynosił dla poszczególnych odmian od 0,99 do 1,07 t·ha–1. Zaobserwowano istotne różnice w zawartości zarówno olejku eterycznego, jak i garbników w owocach badanych odmian kopru w kolejnych latach badań.