Influence of Selected Parameters of Continuous Casting in the Electromagnetic Field on the Distribution of Graphite and Properties of Grey Cast Iron - Szajnar J.; Stawarz M.; Wróbel T.; Sebzda W. (Archives of Metallurgy and Materials, 2014)
W pracy przedstawiono problematykę modyfikacji żeliwa szarego gatunku EN-GJL-200 realizowanej głównie poprzez intensyfikację ruchu ciekłego metalu w krystalizatorze zawierającym mieszadło elektromagnetyczne w procesie poziomego odlewania ciągłego. Zakres badań obejmował badania wpływu pola elektromagnetycznego na morfologię grafitu oraz właściwości użytkowe tj. wytrzymałości na rozciąganie, twardości oraz skrawalność. Ponadto analizowano wpływ prędkości wyciągania wlewka na jego mikrostrukturę. Wyniki badań oraz ich analiza pokazały, że istnieje możliwość poprawy jakości wlewka ciągłego z żeliwa szarego po pierwsze w wyniku wyeliminowania ze mikrostruktury zabieleń poprzez właściwie dobraną prędkości wyciągania oraz po drugie w wyniku ujednorodnienia wielkości, kształtu oraz rozmieszczenia grafitu płatkowego poprzez zastosowanie oddziaływania pola elektromagnetycznego.