DELIMITĂRI CONCEPTUALE ALE TIPURILOR DE CONSILIERE - Aida COTRUȚA (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2016)
De la apariţia consilierii, în primele decenii ale secolului XX, şi până în prezent s-au conturat mai multe tipuri de consiliere. În literatura de specialitate găsim mai multe tipologii: consilierea educaţională sau psihopedagogică; psihologică; consilierea profesională/vocaţională sau a carierei; etc. La fel ca psihoterapia şi educaţia, consilierea este o activitate de sprijin. Astfel, în prima jumătate a secolului XX, pe marginea acestui subiect au avut loc numeroase dispute şi controverse între specialiştii în domeniu. Unii autori situau consilierea şi psihoterapia sub semnul egalităţii, alţii însă erau de părere că consilierea este o formă aparte de educaţie. CONCEPTUAL DELIMITATIONS OF TYPES OF COUNSELING Since the emergence of counseling in the first decades of the twentieth century and until the present have been outlined several types of counseling. In the specialized literature we find more types: educational or pedagogical counseling; psychological; professional counseling/vocational or career; etc. As psychotherapy and education, counseling is a supporting activity. Some authors put the counseling and psychotherapy as equals sign, but others were of the view that "counseling is a special form of education". In the first half of the twentieth century, on this subject have been many disputes and controversies between specialists in the field.