حق شرط بین‌المللی عضویت ایران در بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا و قلمرو آن - محمد حسین عزیزی; عیسی امینی (مطالعات بین‌رشته‌ای دانش راهبردی, 2021)
مأموریت بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا نه تنها حفظ وضع موجود بلکه بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی در آسیا و فراتر از آن، از طریق سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت های پایدار و سایر بخش‌های مولد و در نتیجه بهبود وضعیت بازار، خدمات، ارتباطات و در نهایت احیای جاده استراتژیک ابریشم می‌باشد. دولت ایران طی یک تصمیم راهبردی به موجب ماده واحده قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا مصوب 3/6/1395 با پذیرش اساسنامه این بانک به عضویت آن درامد. نکته حائز اهمیت این قانون محدویت‌هایی می‌باشد که از منظر حقوقی و راهبردی قابل بحث است. حسب تبصره 2 قانون عضویت ایران در بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا رعایت اصول 77 ام و 139 ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حسب مورد برای اصلاح اساسنامه بانک یادشده موضوع ماده 53 و ارجاع به داوری موضوع ماده 55 الزامی است. اینکه آیا اصولاً درج چنین شروطی مجاز است یا خیر و نیز اعتبار این محدودیت تا چه میزان می‌باشد و در صورت بروز اختلاف آیا دیوان منتخب مقید به این شرط است یا خیر که به لحاظ راهبردی با ابهاماتی روبرو است.