Alternativni načini zatiranja strun (Coleoptera, Elateridae) na njivah - Tanja BOHINC; Stanislav TRDAN (Acta Agriculturae Slovenica, 2013)
Strune, ličinke hroščev pokalic (Coleoptera: Elateridae), imajo velik gospodarski pomen v pridelavi živeža in krme v Sloveniji, drugih državah Evrope in na drugih celinah. Zaradi dokazanih negativnih učinkov sintetičnih insekticidov, se za zatiranje strun vse bolj ne le raziskujejo, ampak tudi uporabljajo alternativne metode . Med njimi je vse več v uporabi biofumigacija, ki je največkrat predstavljena kot uspešna alternativa sintetičnim fumigantom. V tej zvezi so križnice lahko v tla vnesene na več načinov. Med najbolj učinkovite spada uporaba moke iz semena, saj je prav v semenu koncentracija glukozinolatov največja. S kolobarjem in privabilnimi posevki izkoriščamo rastlinske izločke, ki z alelopatijo ali na kakšen drug način zmanjšujejo vitalnost strun ali jih na ta način odvračajo od glavnih posevkov. Privabilni in varovalni posevki pa varujejo tudi tla pred erozijo in zmanjšujejo gospodarski pomen plevelov. Poplavljanje njiv je zaradi potrebe po dostopu vode zahtevno, pri tem postopku pa imata velik pomen dolžina poplavljanja in temperatura vode. Medtem ko je v drugih evropskih državah dostopnost sintetičnih insekticidov za zatiranje strun nekoliko večja, pa je v Sloveniji registriran le sintetični insekticid teflutrin in entomopatogena gliva Beauveria bassiana. Našim bralcem in pridelovalcem želimo predstaviti alternativne možnosti zatiranja strun. V prispevku je predstavljeno 10 takšnih načinov, ki so se v raziskavah na različnih delih sveta pokazali kot učinkoviti in bi lahko našli mesto tudi na njivah v Sloveniji.