VLIV KONTROLY BRZD NA BEZPEČNOST SILNIČNÍHO PROVOZU - Jiří Porazil; Martin Pexa; Martin Cindr (Perner’s Contacts, 2012)
Bezpečnost silničního provozu je věcí značně komplikovanou, která zahrnuje mnoho aspektů (technický stav vozidel, stav pozemních komunikací, zdravotní a psychický stav řidičů atd.). Jak statistiky ukazují je situace ve světě a tedy i v České republice značně neuspokojivá s vysokými počty nehod, zraněných i usmrcených osob. Mezi významné prvky aktivní bezpečnosti patří zejména délka brzdné dráhy, která se však při pravidelných kontrolách ve stanicích technické kontroly neměří. Kontrolována je souměrnost brzdění a minimální hodnota zbrzdění. V důsledku toho se řidiči nedozví svojí brzdnou dráhu. Příspěvek uvádí možné využití dynamických metod měření, modelování a informačního potenciálu ze snímačů vozidel ke stanovení předpokládané brzdné dráhy. Tím lze potenciálně ovlivnit více jak 30 % vzniklých nehod v silničním provozu a přispět tak ke zvýšení jeho bezpečnosti. Moderní snímací a výpočetní technologie pak mohou umožnit rychlé vyhodnocení bezpečného odstupu a rychlosti na přístrojové desce vozidla.