Wpływ podatku od spadków i darowizn na kształtowanie się dochodów własnych gminy na przykładzie wybranych gmin - Daria Królak (Finanse i Prawo Finansowe, 2014)
W niniejszym artykule autor poddaje analizie wpływ podatku od spadków i darowizn na wielkość dochodów własnych osiąganych przez gminę na przestrzeni czterech lat – 2009–2012. W badaniach wykorzystywane są trzy różne klasyfikacje dochodów własnych trzech gmin: Gminy Opoczno, Gminy Zgierz oraz Gminy Łódź. Stosowaną metodą badawczą jest analiza dokumentów. Artykuł w przeważającej części skupia się na badaniach empirycznych opartych na danych przedstawionych w sprawozdaniach z wykonania budżetu, umieszczonych na stronach internetowych.