ГЛОБАЛЬНІ ПРИНЦИПИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Zenoviy Zadorozhnyy; Volodymyr Muravskyi; Vita Semaniuk; Maria Gumenna-Derij (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2022)
Ефективне управління підприємствами в умовах ризикованості бізнесу ґрунтується на використанні релевантної інформації. Основним постачальником облікової інформації є управлінський облік, що потребує уточнення його наукового позиціонування. Метою статті є здійснення аналізу наукових публікацій із питань принципів управлінського обліку, а також змісту Глобальних принципів управлінського обліку, розроблених СІМА й АІСРА, та розробка шляхів їх удосконалення. При підготовці статті використано такі методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння, логічне узагальнення та наукова абстракція, системний підхід, статистичний та історичний методи. У статті розкрито сутність управлінського обліку та його принципів. Проаналізовано визначення управлінського обліку в міжнародних нормативних документах, Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», публікаціях вітчизняних і зарубіжних науковців. Здійснено порівняльний аналіз назв і сутності глобальних принципів управлінського обліку у відповідному нормативному документі, науковій літературі вітчизняних і зарубіжних учених-економістів. Обґрунтовано, що глобальні принципи управлінського обліку у відповідному міжнародному нормативному документі повинні мати такі назви: 1) комунікаційний вплив; 2) релевантність інформації; 3) аналіз вартості; 4) довірливе управління. Запропоноване авторське трактування управлінського обліку та назви його принципів могло б бути використане при внесенні змін у міжнародні й вітчизняні нормативні та законодавчі акти.