BAZA JURIDICĂ A RELAȚIILOR MOLDO-FRANCEZE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2020)
Relațiile interstatale ale Republicii Moldova pe plan internaţional încep să se profileze odată cu desprinderea acesteia de la URSS, în împrejurările loviturilor mişcărilor de eliberare naţională, desfăşurate în toate republicile unionale. Recunoaşterea şi afirmarea Republicii Moldova ca stat, integrarea sa în circuitul internaţional în calitate de actor cu drepturi depline este rezultatul unor eforturi reale pe plan extern ale ţării noastre. În contextul analizei relațiilor moldo-franceze, este de menționat faptul că fundamentul raporturilor interstatale este constituit din baza normativă a colaborării dintre state care cuprinde documentele relevante privind domeniile de cooperare şi totalitatea clauzelor care reglemen-tează principiile colaborării, instrumentele instituționale, prevederile de fond, angajamentele reciproce, garanțiile orien-tate spre dezvoltarea colaborării. Cuvinte-cheie: Republica Moldova, Republica Franceză, relații interstatale, actor, politică externă, concepție, acord, cadru politico-juridic.