Tedarik zinciri risk yönetimi: Kavramsal çerçeve ve tedarik yönlü bir literatür araştırması - Hamit Erdal (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Tedarik zinciri risk yönetimi (TZRY) uzun vadede kârlı, rekabetçi ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri için son derece önemlidir. Tarihsel süreç içerisinde küresel çapta etki gösteren pek çok yıkıcı risk olayı meydana gelmiştir. Bu risk olayları sonucu meydana gelen zararlar tedarik zincirlerinin riskler karşısında ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada tedarik yönlü TZRY konusunda kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu kapsamda TZRY'nin kavramsal çerçevesinin ortaya konulması için 1999-2016 yılları arasında yapılan 59 çalışma ve 2003-2016 yılları arasında yapılan nicel yöntemlerin kullanıldığı 137 tedarik yönlü çalışma belirlenmiştir. Toplam 196 çalışma incelenerek, değerlendirmeler ve öneriler sunulmuştur. Bu çalışma genel hatlarıyla, TZRY’nin kavramsal çerçevesinin tüm yönleriyle ele alınması, incelenen yayın sayısının fazlalığı, 2013 yılından sonraki yayınları da kapsaması ve inceleme kapsamının genişliği bakımından önceki tarama çalışmalardan ayrılmaktadır.