Проблемні питання кваліфікації випадків знищення або пошкодження лісових масивів та інших об’єктів рослинного світу, що вчиняють російські військові в Україні - V. G. Khashev (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
У статті розглянуто особливості кваліфікації випадків знищення або пошкодження лісових масивів та інших об’єктів рослинного світу, що вчиняють російські військові в Україні, як воєнних злочинів з урахуванням норм національного та міжнародного права. На підставі аналізу положень Конвенції про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1976 року та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій про захист жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року зроблено висновок, що такі факти підлягають кваліфікації за ст. 438 Кримінального кодексу України (далі – КК) лише у тому разі, якщо доведено, що вони вчинені в контексті та у зв’язку з веденням бойових дій, а також спричинили широку, довгочасну і серйозну шкоду навколишньому природному середовищу. Констатовано, що ці ознаки є оціночними, а тому існує потреба в ініціюванні на міжнародному рівні розробки та нормативного закріплення чітких критеріїв мінімальної шкоди навколишньому природньому середовищу, яка даватиме підстави кваліфікувати заподіяння такої шкоди як воєнний злочин за міжнародним гуманітарним правом. Доведено, що якщо зв’язок з веденням воєнних дій відсутній, то масове знищення рослинного світу підлягає кваліфікації як екоцид за ст. 441 КК, а якщо при цьому масовість знищення таких об’єктів відсутня, то ці діяння можливо кваліфікувати за ст. 245 або ст. 246 КК, але також лише у тих випадках, коли відсутній зв’язок з веденням воєнних дій. У випадку якщо окремий чи група російських військових знищать або пошкодять об’єкт рослинного світу, але тим самим широкої, довгочасної і серйозної шкоди не буде заподіяно, але є контекстуальний зв’язок із веденням бойових дій, то такі діяння також мають підлягати кваліфікації, залежно від предмету та/або способу впливу на об’єкти рослинного світу, за ст. 245 КК або ст. 246 КК.