Jean Etxepare eta Pío Baroja - Aitor Ortiz de Pinedo (Fontes Linguae Vasconum, 2018)
Artikulu hau Jean Etxepareren Beribilez (1931) liburuari buruzko tesi baten jarraipena da. Hari nagusia da Jean Etxepareren eta Pío Barojaren arteko paralelismo bat egitea, zenbait berdintasun eta alde zerrendatuta. Paralelismoa, batez ere, idazle bi horien euskal alderdi identitarioari dagokio, nahiz eta sartu-irten bat edo beste ere egingo den haien ikuspegi filosofikoetan. Bi idazleak garaikideak dira eta Europako pentsamendu-giro beraren zordun, ahaztu gabe biek adierazten duten euskaltzaletasun konpartitua, zentzurik zabalenean. Azpimarratzekoak dira, bestalde, bi idazleon obrek izan zituzten gizarte-harrera bereziak, eta idazleon jarrera-desberdintasunak egia adierazteko, kontuan izanik bakoitzak zuen irakurlegoaren izaera, bata euskalduna eta bestea erdalduna.