Ulaşım Hizmetlerinin Ekonomik Kalkınma Üzerine Etkisi - H. Tuba Erdoğan (İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2016)
Ulaşım, bir ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli bir yer tutan bir hizmet sektörüdür. Yarattığı dışsallıklar, maliyetleri ve fiyatlama politikaları, özellikle sosyal devlet ve kamu yararı açısından devletin sektördeki düzenleyici fonksiyonunu arttırmaktadır. Ulaşım, karayolu, demiryolu, denizyolu (iç suyolu ulaşımı dâhil), havayolu ve boruhattı olmak üzere 5 alt sektörden oluşur. Her ulaşım alt sisteminin etkinlik alanı vardır. Gelişmiş ülkeler ve Türkiye açısından ulaştırma politikaları ulaşımın teknik özellikleri dikkate alınarak irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Ulaşım Alt Sektörleri, Fiyatlandırma, Dışsallıklar, Ekonomik Kalkınma, Ulaşım Planlaması ve Devlet.