VARIETĂŢILE LITERATURII ISTORICE ÎN ŢĂRILE ROMÂNE (SEC. XV-XVI) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2012)
Pe parcursul sec. XV-XVI, în spaţiul românesc au fost cunoscute variate scrieri istorice: cronici slavone, traduceri din istoriografia bizantină, opere scrise în greacă, latină, în limbile germană şi maghiară. Ansamblul acestor lucrări formează cultura istorică a societăţii acelei epoci, sursă importantă pentru studiul gândirii şi al imaginarului medieval. Cercetătorii de astăzi utilizează diverşi termeni pentru a denumi aceste lucrări, probând astfel caracterul eterogen al acestor scrieri, legătura lor cu alte specii literare. În afară de cronici, genul operelor istorice mai includea inscripţii murale, scrisori oficiale, texte hagiografice şi însemnări marginale. Cuvinte-cheie: cronici, literatură, inscripţii, povestiri, hagiografie.