Determination of the Features Predicting Reading Skills: Genetic Algorithms Estimation - Selahattin Gelbal; İzzettin Aydoğan (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2022)
Bu araştırmayla öğrencilerin okuma becerilerini yordayan özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, PISA 2015 uygulamasına katılan 42 farklı ülkeden 5232 on beş yaş grubu öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri, PISA 2015 programı verileri üzerinden sağlanmış olup, genetik algoritmalar yöntemi kestirimine dayalı regresyon modeli esasıyla analiz edilmiştir. Genetik algoritmalar yöntemi ile okuma becerilerini en iyi derecede yordayan değişkenlerden oluşan regresyon modeli için değişken seçim işlemi yapmak istenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, cinsiyet, baba eğitim durumu, evde internet kullanımı, evde konuşulan dil, sahip olunan e-kitap okuyucu sayısı, okuma becerisini ölçen maddeleri yanıtlama hızı ve evdeki kitap çeşitliliği ve sayısı değişkenlerinin öğrencilerin okuma becerilerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Yordama düzeyi anlamlı bulunan değişkenlerdeki farklılaşmanın öğrencilerin okuma becerilerinde de anlamlı düzeyde farklılaşmaya yol açtığı anlaşılmıştır.