Molla Gürâni’nin Sünnî İtikadının Hadis Yorumuna Yansıması - Uğur Erman (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2018)
Şemsuddin Ahmed b. İsmail b. Osman b. Muhammed el-Gürânî İslam âleminin değişik yerlerinde hizmet etmiş bir ilim adamıdır. Hemen hemen İslâmi ilimlerin her alanında eser yazmış olan Molla Gürânî, hadis alanında İbn Hacer el-Askalânî’den (ö. 852/1448)  icazet almıştır. Fatih Sultan Mehmed’e de hocalık yapan Gürânî birçok ilim talebesi yetiştirmiş, İstanbul’un fethi esnasında etkin bir rol üstlenmiştir. Hadis alanında Buhârî’nin el-Câmiu’s-Sahîh adlı eserine “el-Kevserü’l-Cârî ilâ Riyâdi Ehâdîsi’l-Buhârî” adlı şerhini kaleme almıştır. Makalemizde mezkûr eserde Molla Gürânî’nin sünnî anlayışının itikâdî konularda varid olan hadis yorumuna etkisini inceleyeceğiz. Bu makalede inceleyeceğimiz konular İman, Mürtekib-i Kebîre, Halku’l-Kur’ân, Haberî sıfatlar, Rü’yetullâh, Şefaat gibi konular etrafında yoğunlaşacaktır.