KİŞİSEL BOYUTLU SUÇLARlN GİZLENMESİNİN iSLAM CEZA HUKUKU AÇlSINDAN DEGERLENDiRİLMESi - Sabri ERTURHAN (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2001)
İnsan, tabiatı itibariyle iyiye olduğu kadar kötüye de mütemayil bir varlıktır. O, güzel hasletler yanmda, bir takım olumsuzlukları da benliğinde barmdırmaktadır • Bu itibarla insan psikolojisi zıt eğilimlerin bir çatışma alamdır. İnsan benliğinde mevcut olan menfı hasletler zamaıı zaman onun çizgiden çıkmasına, bir takım olumsuz davramşlar içerisine girmesine, gerek kendi iç dünyası, gerekse dış faktörlerin etkisiyle günah ve suç sayılan bir takım yasak fiilieri işlemesine neden olabilmektedir. İslam Hukuku, vazettiği prensiplerle bir laraftan şahsiyet haklarını korumayı, diğer taraftan da kamu düzenini sağlanıayı ve sürdürmeyi amaçlamıştır. Araştırmamıza konu olan belli suçları gizleme hususu da aynı hakların korunmasını ve ceza salıasının daraltılmasını amaçlayan insani bir nitelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda tecessüs yasağına değindikten sonra, gizleme ilkesinin uygulama kapsamını tespite ve klasik fıkıh eserlerinin farklı bölümlerinde detaya giriln'ıeden sınırlı olarak yer alan bu ilke ile ilgili yaklaşınılan bir plan dahilinde sistematize etmeye çalışacağız.