Gatekeeping jako strategia immunizacyjna w fandomach transformujących na przykładzie środowiska fanek Star Treka - Agnieszka Urbańczyk (Journal of Folklore and Popular Culture, 2021)
Niniejszy tekst stanowi propozycję biopolitycznej interpretacji fanowskiego gatekeepingu jako formy immunizacji, która ma na celu obronę tożsamości grupy przed prawdziwymi bądź wyimaginowanymi zagrożeniami niesionymi przez nowych fanów. Praktyka zostaje omówiona na przykładzie środowiska w rozważaniach nad gatekeepingiem zazwyczaj ignorowanego – fandomu transformującego (transformative fandom), a szczególnie najsilniej sfeminizowanego środowiska twórczyń i czytelniczek fanfikcji. Mechanizmy immunizacyjne omówione zostają na przykładzie reakcji zgromadzonego na platformie LiveJournal fandomu Star Treka w 2009 roku, kiedy to po premierze rebootu franczyzy doszło do masowego napływu nowych fanek. W artykule przywołana jest historia fandomu Star Treka jako wyłonionego w wyniku gatekeepingu oraz przeanalizowana zostaje działalność dyskursywna fanek dłużej znajdujących się w środowisku, które stawiały nowicjuszkom wymagania niekiedy niemożliwe do zrealizowania. W końcowej części tekstu zmiana paradygmatu gatekeepingu (od dopuszczania bądź odmawiania publikacji do kontroli populacji fandomu) zostaje powiązana z rozpowszechnieniem technologii Web 2.0, która umożliwiła publikację wszystkim użytkownikom.