Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Fasulyenin Phaseolus vulgaris L. Su Kullanım Özellikleri - Sezen Şehirali; Yeşim Erdem; Dinçer Kenar; Tolga Erdem (Journal of Agricultural Sciences, 2005)
Damla sulama yöntemi ile sulanan kuru fasulyenin su kullanım özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada, bitkiye, tükettiği su miktarının % 0, 25, 50, 75 ve 100’ ün karşılandığı beş farklı sulama programı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, bitki su ihtiyacının tamamının karşılandığı koşullarda, fasulye bitkisinin mevsimlik bitki su tüketimi 732 mm olarak ölçülmüştür. Elde edilen tane verimleri, uygulanan toplam sulama suyu ve mevsimlik bitki su tüketimi ile doğrusal ilişkiler göstermiştir. Çalışmada, mevsimlik su-verim ilişkisi faktörü ky 1.04 olarak saptanmıştır. Ayrıca, deneme konularına göre sulama suyu kullanım randımanı IWUE 0.34 – 0.41 kg/m, su kullanım randımanları WUE ise 0.20 – 0.37 kg/m3 arasında değişmiştir