From Conservatism to Turkish Conservatism: Cultural and Political Roots of an Idelogy - Fırat Mollaer (Mukaddime, 2023)
Bu çalışma Batıda gelişen muhafazakâr teoriden Türk muhafazakârlığına muhafazakâr ideolojinin genel özelliklerini saptamaya ve bunu Türk muhafazakârlığının çeşitli aşamaları ve çağdaş muhafazakârlığın durumu açısından ele almayı amaçlıyor. Buna göre, muhafazakârlığın Batıdaki ve Türkiye'deki karşılıkları arasında politik coğrafyalar arası farklılıklar olsa bile muhafazakâr ideolojinin çekirdek ilkeleri açısından ele alınırsa bir süreklilikten bahsetmemiz de mümkün görünmektedir. Bu varsayımdan hareketle, çalışma ilk bölümünde muhafazakârlığı “pratik bir ideoloji” olarak konumlandırdıktan sonra ideolojinin temel ilkelerini belirliyor. İkinci ana bölümde ise Türk muhafazakârlığının yaklaşık 100 yıllık serüveninde birbirinden farklı aşamalar ve üslupları teşhis ediyor. Son olarak içinde bulunduğumuz muhafazakârlık aşamasının genel özelliklerini çözümlüyor.