Организационная структура риск-менеджмента банка.-Банктің несиелік тәуекелдерін басқару. - M.T. Zholamanova (Хабаршысы. Экономика сериясы, 2016)
В данной статье рассматриваются вопросы определения понятия рисков и кредитных рисков. Раскрываются внутренние и внешние факторы, влияющие на кредитный риск. Подразделение кредитного риска на прямые риски и портфельные риски. Наличие эффективной системы управления рисками является одним из важнейших условий развития бизнеса, такой системой является система риск-менедж мента банка. С целью эффективного управления кредитными риска ми в банках 2-го уровня отработан новый бизнес-процесс с учетом разделения функций продаж и управления рисками и внедрена сис тема риск-менеджмента. В связи с этим в настоящей статье раскры ваются особенности управления кредитными рисками коммерческих банков, эффективность риск-менеджмента и факторы, влияющие на степень кредитного риска. Рассмотрена организационная структура управления кредитными рисками на примере отечественных банков.-Берілген мақалада тәуекел және кредиттік тәуекел түсініктерін анықтауға қатысты сұрақтар қарастырылған. Несиелік тәуекелге әсер ететін ішкі және сыртқы факторлар ашылған. Несиелік тәуекел тура және портфельдік тәуекел бөлімшелеріне бөлінген. Тәуекелді басқа рудың тиімді жүйесінің болуы бизнестің дамуының ең бір маңызды шарттарының бірі болып табылады. Мұндай жүйеге банктің тәуекел-менеджмент жүйесі жатады. 2-ші деңгейлік банктің несиелік тәуе келдерін тиімді басқару мақсатында сату және тәуекелдерді басқару функцияларына бөлінген жаңа бизнесс-процесс әзірленді, сондай-ақ тәуекел-менеджмент жүйесі енгізілді. Сол себепті ұсынылған ма қалада коммерциялық банктерде несиелік тәуекелдерді басқарудың ерекшеліктері, тәуекел менеджменттің тиімділігі және несиелік тәуе келге әсер ететін факторлар ашып қарастырылған. Отандық банктер ге негізделген несиелік тәуекелдерді басқарудың ұйымдастырылған басқару құрылымы қарастырылған.