Karitane Ebeveyn Kendine Güven Ölçeği: Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması - Büşra Yılmaz; Ümran Oskay (Cukurova Medical Journal, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 0-12 aylık bebeğe sahip ebeveynlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş olan Karitane Ebeveyn Kendine Güven Ölçeği (KEKGÖ)’nin Türkçe uyarlamasının geçerliği ve güvenilirliğini test etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma verileri çevrimiçi platformda Nisan-Aralık 2020 tarih aralığında toplandı. Çalışmaya 0-12 aylık bebeği olan 218 ebeveyn dâhil edildi. Verilerin toplanmasında katılımcı tanıtım formu, Anne-Baba Stres Ölçeği ve KEKGÖ kullanıldı. Çalışmada KEKGÖ’yü Türk dili ve kültürüne uyarlamak, geçerlik ve güvenirliğini belirlemek için dil ve kapsam geçerliliği, madde analizi, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, iç tutarlılık katsayıları, eş zamanlı ve yakınsak geçerlik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30.19±4.10’dur. Ölçeğin toplam Kapsam Geçerlik İndeksi 0.98 olarak hesaplandı. Ölçeğin iki faktörlü yapısının kabul edilebilir uyum indeksleri aralığında olduğu bulundu. Bir maddenin çıkarılması ve birinin ters puanlanması sonrası 14 maddelik ölçeğin Cronbach alfa değeri, toplam ölçek için 0.934, “Bebeğin bakımı” alt boyutu için 0.966 ve “Ebeveynlik rolü” alt boyutu için 0.712 olarak belirlendi. Sonuç: KEKGÖ’nün Türkçe versiyonunun 0-12 aylık bebekleri olan annelerin ebeveynlik konusundaki kendine güven durumlarının değerlendirilmesi için uygun olduğu bulunmuştur.