Pożegnanie trzeciej awangardy - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy, 2011)
Wraz ze śmiercią w 2011 roku trzech wybitnych przedstawicieli New Amerikan Cinema – Jordana Belsona, George’a Kuchara (którzy notabene zmarli tego samego dnia) i Roberta Breera – odchodzi powoli do historii całe zjawisko amerykańskiego undergroundu filmowego. Fenomen tego ruchu polegał na tym, że to niezwykle prywatne kino, skromne w używanych środkach, przybierające często formę osobistych zapisków, dzienników, potrafiło zdobyć swoją własną publiczność, wytworzyć sporą literaturę na swój temat, a nawet zainspirować takich twórców, jak David Lynch, John Waters czy Gus Van Sant.