Objektivita přírodních věd pohledem experimentální filosofie - Petr Jedlička; Jitka Paitlová (Teorie vědy, 2019)
Objektivita, jako jeden ze základních atributů vědy, se stala nedílnou součástí jejího étosu i ústředním tématem filosofie vědy a jako taková byla reflektována řadou významných autorů. V rámci projektu, na němž participují jak filosofové vědy, tak vědci, zkoumáme pomocí metod experimentální filosofie koncept objektivity v současných přírodních vědách. Jedním z cílů je identifikace jednotlivých dimenzí tohoto konceptu, tedy těch, s nimiž současní vědci skutečně pracují, a tím jejich zpřístupnění pro další teoretické analýzy i výzkum. V tomto příspěvku předkládáme závěry z první, kvalitativní fáze výzkumu vycházející z individuálních i skupinových rozhovorů s vědci působícími v České republice. Tento empirický materiál konfrontujeme s některými teoretickými koncepty objektivity (Hacking, Crombie, Solomonová, Popper, Galison, Dastonová, Quine, Kuhn a další). Zároveň zde uvádíme řadu konkrétních poznatků ze současné české vědy a formulujeme hypotézy pro další fáze výzkumu.