Kilis Topraklarından İzole Edilen Bacillus B10 Suşunun Üreaz Üretiminin İstatiksel Optimizasyonu - Hatice Aysun Mercimek Takcı; Pemra Bakırhan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2021)
Bu çalışmada Kilis ili toprak örneklerinden üreaz üretici Bacillus spp. suşları izole edilmiştir. B10 ve B11 olarak isimlendirilen suşlardan saflaştırılan intraselüler üreazın spesifik aktiviteleri 1.38±0.07 ve 1.22±0.02 µmol/min/mg’dır. B10 suşunun üreaz üretimini arttırabilmek için “Design Expert statistical software” (Design Expert 8.0.7)’in kullanıldığı Box Behnken deneme planı uygulanmıştır. Maksimum üreaz üretimi %5.00 üre, %3.00 sükroz ve %2.00 et özütü içeren besi ortamında gözlenmiş ve optimum koşullardaki en yüksek spesifik aktivite 1.498±0.05 µmol/min/mg olarak hesaplanmıştır.