Polikistik over sendromu bulunan kadınlarda glikoz potasyum oranının tanısal değerinin insülin ile karşılaştırılması - Oya Gökmen; Nur Dokuzeylül Güngör; Tuğba Gürbüz (Cukurova Medical Journal, 2021)
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınların %12-23'ini etkileyen en yaygın endokrin bozukluktur. Bu çalışmada, PKOS’lu hastalarda serum Glikoz Potasyum (Glu/K+) oranının tanısal değeri olup olmadığı araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, hasta verileri kullanılarak retrospektif tek merkezli yürütülen bir analiz çalışmasıdır. Çalışma kriterlerine uygun 98 PKOS’lu ile 78 yaş uyumlu kadın kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Serum Glu/K+ oranı, serum açlık Glikozunun serum potasyum düzeylerine bölünmesiyle hesaplandı ve laboratuvar verileri tüm hasta ve kontrol grubu için analiz edildi. Bulgular: İnsülin ile Glu/K+ oranı arasında korelasyon analizinde anlamlı bağıntı tespit edildi. Glu/K+ oranı için ROC eğri altındaki alan insüline yakın şekilde 0,759 bulundu.. ROC analizine göre PKOS tanısı için İnsülin cut-off değeri 81% duyarlılık ve 75% özgüllük değerinde 9,1 olarak tespit edilirken Glu/K+ oranının cut-off değeri 74% duyarlılık ve 71% özgüllük değerinde 21,4 olarak hesaplandı. Sonuç: Sonuçlarımız, serum Glu/K+ oranının PKOS için tanısal özelliklere sahip olan insülin ile pozitif ve yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Serum Glu/K+ oranının PCOS için yararlı bir biyobelirteç olarak kullanılabilecek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu tespit ettik.