Aniołowie (dobrzy i źli) w alegorycznej interpretacji Ksiąg Rodzaju, Wyjścia i Kapłańskiej w homiliach św. Cezarego z Arles - Józef Pochwat (Vox Patrum, 2023)
Święty Cezary z Arles (470-543), wielki kaznodzieja, duszpasterz, miłośnik Pisma Świętego, organizator życia kościelnego i monastycznego w Galii, pozostawił po sobie dzieła, których aktualność nie straciła swych walorów do dnia dzisiejszego. Jego nauczanie dotyczące aniołów (dobrych i złych) w oparciu o egzegezę alegoryczną Ksiąg Rodzaju, Wyjścia i Kapłańskiej może służyć dzisiejszym wiernym. Autor wykazuje błogosławione owoce współpracy człowieka z aniołami i zarazem niebezpieczeństwo ulegania pokusom, sprytnie podsuwanym człowiekowi przez diabła. Egzegeza Cezarego jest Chrystocentryczna, autor wykazuje jedność Biblii, Stary Testament wypełnia się w Nowym.