Building an optimized remote healthcare monitoring scenario in order to alleviate the pressure of COVID-19 pandemic - Elena-Anca PARASCHIV; Marilena IANCULESCU; Mihail-Cristian PETRACHE (Revista Română de Informatică și Automatică, 2021)
Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra majorității aspectelor vieții de zi cu zi și acest lucru a dus la o evoluție semnificativ mai rapidă a digitalizării serviciilor medicale. Telemedicina și eSănătatea continuă să ofere soluții pentru atenuarea efectului acestei pandemii, cu scopul de a ajuta pacienții cu coronavirus izolați, precum și persoanele cu afecțiuni cronice. Această lucrare prezintă modul în care pandemia COVID-19 a influențat dezvoltarea sistemelor de monitorizare a stării de sănătate la distanță ca urmare a necesității de a menține o comunicare la distanță între pacient și medicul specialist și de a oferi îngrijiri de calitate. Pentru a demonstra potențialul monitorizării asistenței medicale la distanță, este prezentată Componenta de Monitorizare a Stării de sănătate din sistemul în curs de dezvoltare ROSmartAgeing. Această componentă permite utilizarea senzorilor medicali ce pot colecta și transmite informațiile, printr-o rețea Wi-Fi, la nivelul Fog/Edge, oferind astfel posibilitatea de a alerta specialiștii din domeniul sănătății în cazul unei valori anormale măsurate. Informațiile colectate sunt filtrate și apoi trimise într-o bază de date din Cloud. Beneficiile acestei soluții care permite vizualizarea în timp real a datelor medicale, precum și stocarea, prelucrarea și analiza ulterioară a acestora sunt evidențiate și corelate cu specificitățile induse de pandemia COVID-19.