Kwestie przyrodnicze w Encyklice Laudato si’ Ojca Świętego Franciszka - Barbara Żarska (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2017)
Encyklika Laudato si’ Ojca Świętego Franciszka jest nowym dokumentem rangi światowej dotyczącym globalnego kryzysu środowiska i relacji „człowiek – środowisko”. W artykule przedstawiono analizę treści encykliki pod względem sposobu ujęcia, argumentów i proponowanych działań na rzecz przyrody i przezwyciężenia kryzysu środowiska. Tezy zawarte w encyklice są spójne ze strategicznymi dokumentami, programami i prawem na poziomie krajowym, Unii Europejskiej i międzynarodowym. Ojciec Święty nadał jednak nieco inny kierunek podejmowanym działaniom w zakresie ochrony przyrody i doskonalenia relacji „człowiek – środowisko”. Papież Franciszek wskazał na głębokie powiązanie kryzysu ekologicznego z kryzysem społecznym. Nazwał kryzys społeczno-ekologicznym. Encyklika Laudato si’ jest dokumentem o znaczeniu światowym w walce z tym kryzysem.