Pandemi Sürecinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Aracılığıyla Gerçekleştirilen İngilizce Öğretiminin Niteliği: Öğretmen, Öğrenci ve Veli Görüşleri (Erzurum İli Örneği) - Şeyma Karabacak; Bilge Çam Aktaş (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, pandemi döneminde EBA aracılığıyla gerçekleştirilen İngilizce öğretimine ilişkin öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinde bulunan ortaokullarda görev yapan 10 İngilizce öğretmeni, 10 ortaokul öğrencisi ve 10 ortaokul öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda öğrencilerin derslere katılımının yetersiz olduğu ve akademik başarılarının düştüğü, öğrencilerin İngilizce dil becerilerinden dinleme ve okuma becerilerinin geliştiği; yazma ve konuşma becerilerinin ise gelişmediği görülmüştür. Öte yandan öğrencilerin derse tutumlarına ve ders sürelerine ilişkin eğitim paydaşları arasında bir fikir birliğine varılamamıştır. Uzaktan eğitimde internet sorunları, teknolojik yetersizlikler ve öğrencilerin motivasyonlarının düşük olması sorunları tespit edilmiştir. Ayrıca bu süreçte veli-öğrenci ve öğretmen iletişiminin sağlandığı ve uzaktan eğitimin tüm olumsuzluklara rağmen faydalı bulunduğu görülmüştür.