Лікування положенням як засіб фізичної реабілітації хворих із грижами передньої черевної стінки - Яна Романенко (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Розглянуто рівень застосовуваності лікування положенням у фізичній реабілітації хворих із грижами передньої черевної стінки. Адаптовано використання лікування положенням до застосування в комплексній програмі фізичної реабілітації хворих із грижами передньої черевної стінки в перед- та післяопераційному періодах. Зазначено функціональні зміни, що виникають під час перебування пацієнтів у положенні Тренделенбурга, Фовлеровському положенні та у вихідному положенні лежачи на спині. Проаналізовано можливість використання лікування положенням у комплексній програмі фізичної реабілітації у перед- та післяопераційному періодах із метою адаптації функціонування серцево-судинної й дихальної систем. Зазначено особливості дозування лікування положенням для пацієнтів залежно від розміру грижового випинання та віку реабілітантів.