Поняття, види та ознаки відповідальності в галузі здійснення медичної діяльності - S.B. Buletsa (Аналітично-порівняльне правознавство, 2021)
Розвиток медичної науки, покращення рівня життя населення та становлення демократичних інститутів сприяє підвищенню вимог до діяльності медичних працівників і збільшенню випадків притягнення їх до відповідальності за неналежне виконання професійних обов’язків. У цивільному законодавстві розрізняють види відповідальності за різними критеріями. Так, за підставами виникнення прав та обов’язків, за порушення яких встановлено відповідальність, вона поділяється на договірну та позадоговірну. Договірна і позадоговірна цивільна-правова відповідальність мають деякі загальні родові ознаки. Відповідальність в медичній діяльності виникає в разі порушення прав та обов’язків. Діяльність медичних працівників (лікарі, медсестри, допоміжний персонал) в будь-якому випадку, спрямовані на пацієнта, він отримує медичну допомогу, враховуючи його стан здоров’я, фізичний стан, і мають за мету позитивні зміни у стані здоров’я пацієнта. При договірній відповідальності порушуються умови договору, при  позадоговірній (деліктній) між порушником та потерпілим перед виникнення порушення існували абсолютні правовідносини. Поведінка правопорушника повинна бути активною, тобто пасивна поведінка не є підставою виникнення деліктної відповідальності, а лише в разі коли існують спеціальні норми права, які передбачають лише активну поведінку (лікарі).