V-KAYIŞLARDA ÇALIŞMA ORTAM ŞARTLARININ KAYMAYA ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - Mehmet UÇAR; Abdülkadir CENGİZ (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2004)
Bu çalışmada, V-kayış kasnak mekanizmalarının çalışma ortamlarındaki ısı ve nem parametrelerinin değişimi ve ortamdaki toz tipine bağlı olarak, kayma miktarlarındaki değişimler deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmada sisteme ait diğer parametreler sabit tutulmuştur. Kayma miktarını kolayca belirlemek için tahrik eden ve tahrik edilen kasnaklar eşit çapta seçilmiş ve kalibre edilmiştir. Tahrik için kullanılan motor ve tork üretmek için kullanılan dinamometre millerine direk bağlanan rotary enkoderlerden alınan datalar dönme miktarına dönüştürülmüştür. 180 derece sarımlı iki kasnak arasındaki dönme miktarı farkı basit analitik metotla kayma miktarına dönüştürülmüştür. Hem kalibrasyon aşamasında hem de test aşamasında sonuçların kesinliği için testler üç defa tekrarlanmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda sıcaklık ve bağıl nemin kaymaya etkisi olduğu görülmüştür. Ancak sıcaklığın bağıl neme nazaran daha fazla etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Değişik malzemelerin partiküllerinin bulunduğu ortamlarda ise partikülün türüne yani partikül yapısına bağlı olarak kayma miktarlarının değişimi gözlenmiştir.