The 15th World Congress of Philosophy - Romas Žibaitis (Problemos, 2014)
1973 m. rugsėjo 17–22 dienomis Varnoje (Bulgarija) vyko XV Pasaulinis filosofų kongresas. Jame dalyvavo apie 3000 filosofų ir kitų sričių specialistų, buvo perskaityta apie 1000 pranešimų. Kongrese pranešimus skaitė ir Lietuvos filosofai Jonas Macevičius ir Jokūbas Minkevičius, kongreso pranešimų rinkinyje buvo išspausdintas Romano Plečkaičio referatas. Kongrese nagrinėtos žmogaus esmės ir egzistavimo, humanizmo ir technikos revoliucijos, pažinimo ir vertybių mokslo ir technikos amžiuje, šiuolaikinio mokslinio pažinimo struktūros ir metodų, visuomenės ir jos normų, atsakomybės, kūrybiškumo, asmeninės laisvės, determinizmo ir kitos problemos. Publikacijoje spausdinami kongreso dalyvių iš Lietuvos – J. Aničo, A. Gaidžio, J. Macevičiaus, E. Meškausko, J. Minkevičiaus, J. Repšio, R. Skaisgirio – įspūdžiai.