Probiyotik Mikroorganizmaların Biyokoruyucu Özelliği - Filiz Yangılar (Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 2015)
Antibiyotiklerin belli periyotlarda ve belli dozlardaki kullanımı neticesinde hastalıkların tedavi edildiği ancak insan metabolizmasında yararlı faaliyetleri olan (özellikle de intestinal florada) mikroorganizmaları inaktive ettiği ve normal floranın bozulduğu bilinmektedir. Bununla birlikte antibiyotiklerden kaynaklanan bazı rahatsızlıklar da (alerji, diyare, gaz vb. gibi) ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla son yıllarda nutrasötikler ve fonksiyonel gıdalar büyük önem kazanmaya başlamış ve buna bağlı olarak tüketicilerin probiyotiklere, doğal antioksidanlara, diyet liflerine, düşük kalorili ve düşük kolesterol içeren ürünlere ilgisi artmıştır. Bilhassa probiyotik bakteri içeren ürünler büyük talep görmeye başlamıştır. Probiyotik bakteriler tarafından üretilen bakteriyosinler istenmeyen ya da patojen olan mikroorganizmalarla yarışabilme, ortamda canlı kalabilme ve bağırsaklarda koloni oluşturabilme hususunda gıdalarda koruyucu ve güvenlik sağlayıcı olarak önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu derlemede; biyokoruyucu bileşikler, biyokoruma yönteminin avantaj ve dezavantajları ile probiyotik mikroorganizmaların etki mekanizmalarının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.