ЕЛЕМЕНТИ МЕТОДИЧНОГО АПАРАТУ ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ВАРІАНТА СИСТЕМИ ДОБУВАННЯ, ЗБИРАННЯ, УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА АНАЛІЗУ ДАНИХ ОБСТАНОВКИ - Артур ОЛІЙНИК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2023)
У статті проаналізовано наявні елементи методичного апарату формування раціонального варіанта системи добування, збирання, узагальнення та аналізу даних обстановки, а також з метою реалізації умов “раціональності” функціонування системи добування, збирання, узагальнення та аналізу даних обстановки та критеріїв оцінки інформації. Визначено, що обстановка є результатом (похідною від) взаємодії чотирьох структурних елементів: зовнішнього середовища (наявність загроз безпеці державного кордону); сил і засобів прикордонних підрозділів; складових сил безпеки і оборони; стану охорони державного кордону та результатів оперативно-службової діяльності. Виконано емпіричний аналіз спроможності кожного елемента системи своєчасно виявляти інформаційні ознаки, які надають можливість сформувати загальну картину про обстановку ділянки відповідальності прикордонного загону. Визначено, що критерієм (“мірилом”) оцінювання якості прийнятих рішень щодо організації охорони державного кордону та в подальшому її побудови доцільно використовувати термін “гарантія недоторканності державного кордону”, яка буде забезпечена за умови отримання найвищої підсумкової оцінки рішення. Такий науково-практичний метод (за кластерним способом поділу ділянок кордону) надає можливість розрахунку найбільш доцільної побудови охорони ділянок відповідальності залежно від наявних сил та засобів системи добування, збирання, узагальнення та аналізу даних обстановки, особливостей ділянки місцевості прикордонного підрозділу, а також визначати необхідний якісний склад сил та засобів охорони державного кордону. Запропоновано логічну схему використання наявного та удосконаленого науково-теоретичного апарату, що у подальшому надає можливість розробки методики формування раціонального варіанта системи добування, збирання, узагальнення та аналізу даних обстановки з урахуванням сучасних умов.