SECETA CA FENOMEN AL DEGRADĂRII ECOLOGICE A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR - Valentin SOFRONI; Anatolie Anatolie (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii, 2019)
eficitul de precipitații atmosferice, este o caracteristică specifică climei temperat-continentale a Republicii Moldova. În articolul prezentat este descris mecanismul sinoptic general de geneză a secetelor în Republica Moldova, tipurile de secetă, impactul economic, probabilitatea producerii, registrul secetelor pentru perioada secolelor X-XXI. Completarea registrului secetelor pâna în anul 2015, indică o tendință generală de majorare a frecvenței producerii acestora, din cauza impactului antropic asupra mediului și schimbărilor climatice regionale și globale