Koncepcja zmian parametrów balistycznych PPZR Grom do zwalczania pocisków manewrujących - Krzysztof MOTYL; Bogdan ZYGMUNT; Konrad SIENICKI; Janusz NOGA; Zbigniew PUZEWICZ (Problemy Mechatroniki, 2017)
Kolejnym zagrożeniem z powietrza, dla którego nie ma obecnie skutecznych sposobów zwalczania, są pociski manewrujące, poruszające się z prędkością poddźwiękową (ok. 900 km/godz.) na niskiej wysokości (do 100 m), po marszrucie nieprzewidywalnej dla obrony powietrznej. Wykrycie oraz śledzenie takich celów przez naziemne systemy radiolokacyjne jest zadaniem trudnym. Rakietowe zestawy przeciwlotnicze znajdujące się obecnie na wyposażeniu różnych państw nie są w stanie skutecznie zwalczać nisko lecących szybkich celów o słabej sygnaturze widmowej. W pracy przedstawiono możliwości techniczne wykorzystania do tego celu pocisków rakietowych b. krótkiego zasięgu PPZR Grom. Przeanalizowano zasięg rażenia dla różnych modyfikacji parametrów balistycznych napędu rakietowego pocisku Grom.