بررسی تأثیر ماساژ یخ در نقطه هوگو بر شدت درد زایمان در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب شهر تهران - مسعود سیرتی نیر; محبوبه افضلی; عباس عبادی; زهرا حاج امینی (Majallah-i Zanān, Māmā̓ī va Nāzā̓ī-i Īrān, 2010)
مقدمه: امروزه شیوه های مختلف از جمله ماساژ یخ به عنوان عامل کاهش دهنده شدت درد زایمان مطـرح هسـتند. این مطالعه به منظور بررسـی تـأثیر ماسـاژ یـخ در نقطـه هگـو بـر درد زایمـان در زنـان بـاردار مراجعـه کننـده بـه بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. روش کار: در یک کارآزمایی بالینی مورد شاهدی، 60 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب تهـران به طور تصادفی در دوگروه ماساژ یخ یا درمان نما قرار گرفتند. ابتدا شدت درد زایمان در مرحله فاز فعال زایمـان توسـط مقیاس سنجش دیداری درد اندازه گیری و سپس مداخله یعنی ماساژ یخ به مدت 10 دقیقه برای گـروه مـورد و درمـان نما برای گروه شاهد در نقطه هگو انجام شد و شدت درد قبل از مداخله، بلافاصله، نیم و یک ساعت بعد از مداخلـه در دو گروه مقایسه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریـانس یـک طرفـه و آنـالیز واریـانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد. یافته ها: مقایسه میانگین شدت درد در گروه ماساژ یخ بین قبل و بلافاصله، نیم ساعت و یک سـاعت بعـد ازمداخلـه، و در گروه درمان نما فقط قبل و بلافاصله بعد از مداخله تفاوت معنادار آمـاری را نشـان داد (p